Pitch Night #4: Rein trakteert Utrecht op bloemen

Rein Hazelzet gaat onze mooie stad decennialang trakteren op bloemen. Volle bossen veldbloemen langs de paden, in de bermen, aan de singel en in de borders van de parken. Vrolijk kleurende en lekker geurende klaprozen, klokjes, zonnebloemen, vergeet-me-nietjes en andere prachtige Nederlandse inheemsen die maand na maand opduiken. Om vrolijk van te worden. En nog nuttig ook. Daarom won Rein tijdens de afgelopen Pitch Night #4 in Oproer 1000 euro om dit idee uit te voeren. 
Rijkswaterstaat en de Radboud Universiteit hebben ontdekt dat een bloemrijke berm sterker wordt geassocieerd met natuur dan een berm met alleen gras. En dat een natuurlijke omgeving minder wordt vervuild. Twee vliegen in de klaproos dus.
Rein haalde inspiratie uit een krantenartikel over Tommie, een gepensioneerde Utrechter die zijn dagen niet wilde slijten achter de geraniums. Op een strook aan de Catharijnesingel plantte hij in het door hem omgedoopte ‘Truus van Lier’ plantsoen verschillende krokus- en narcisbollen. Om buiten bezig te zijn én als gedenkteken aan Truus, een vergeten Utrechtse verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Menig Utrechter die in de lente langs de singel loopt, kan zich de paarse krokussen goed voor de geest halen. Ook Rein werd blij van het perkje, en besloot Tommies idee naar een volgend niveau te tillen.
Vanaf februari verspreidt Rein zijn zaad: aan de hand van een geliefd familierecept fabriceert hij van 6 kilo zaad en vele snufjes chilipoeder maar liefst 3000 bermbommen die hij over een afstand van maar liefst 11,3 km rondstrooit. Met als resultaat een explosie aan kleuren deze zomer. En omdat de bloemen zich steeds weer blijven uitzaaien volgend jaar weer. En het jaar daarop. En daarop. En daarop. Zodat iedereen in Utrecht komende decennia kan genieten van een kleurrijk veldboeket en schone bermen.
De duurzaamheid, het kleine gebaar met groots effect waren de doorslaggevende redenen voor de trustees om de meeste stemmen uit te brengen op Reins idee. De andere Awesome Pitches betroffen het opvrolijken van lantaarnpalen met badeendjes, een Vergeet-Me-Niet-pad om aandacht te vragen voor ouderen met dementie, het beter leren kennen van je buren door samen te dineren en het omtoveren van Utrechtse ‘vergeten’ objecten als afvalbakken naar ware kunstwerken. Wij zijn verheugd te vermelden dat dit laatste idee van Anne en Fleur er sowieso gaat komen. Vanaf februari transformeren jonge Utrechtse kunstenaars paaltjes en prullenbakken naar kunstzinnige pareltjes.
PS: Wil je Rein helpen met bloembommen planten? Stuur dan ons dan een mailtje of FB-berichtje en we koppelen je graag!

Andere leuke berichten

Schrijf je in voor de awesome nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor wekelijks Awesome Utrecht nieuws!