Pitch Night #15: Verbinding in Utrecht met de Verliesmuur

De winnaar van Awesome Utrecht Pitch Night #15 is bekend. Vier enthousiaste Utrechters pitchten dinsdagavond 22 september in De Nijverheid hun idee om Utrecht ‘meer awesome’ te maken. Uit de vier ideeën koos een jury van twintig trustees één winnaar. Dat werd ‘De Verliesmuur’ van Majken Enequist en Babet te Winkel. Zij krijgen 1000 euro cash om hun idee daadwerkelijk uit te voeren.

Over het winnende project De Verliesmuur

In deze maatschappij doen we liever alsof de “negatieve” of moeilijke emoties er niet zijn, we bespreken ze nauwelijks of alleen achter gesloten deuren, laat staan dat je ze in het openbaar zou delen! Maar juist daar, in het openbaar, zien bedenkers Majken Enequist en Babet te Winkel een mogelijkheid. Zij willen graag de ruimte creëren om verlies te delen, als uitnodiging tot verbinding. Juist in tijden van corona waarin iedereen op zoek zijn naar nieuwe vormen van nabijheid. De Verliesmuur is een community art project, waar mensen hun verlies met de wereld kunnen delen door het met krijt op de muur te schrijven. Op de muur staan omlijningen van handen afgebeeld waarin iedereen een persoonlijke boodschap kan opschrijven. Die handen maken het gevoel nog sterker: omgaan met dat verlies moet je dan wel zélf doen, maar niet alleen.

Kersverse Awesome winnaars Majken Enequist en Babet te Winkel:
“We zijn super blij dat we gewonnen hebben, want dit betekent dat de muur er echt gaat komen! Ook was het enthousiasme van het publiek hartverwarmend en een duidelijk teken dat er juist nu vraag is naar een project als dit, waar verbinding en echtheid voorop staat. Dat geeft hoop.”

Ze vervolgen: “Onze volgende stap is het zoeken naar een geschikte muur. We willen graag een buitenmuur, minimaal 12 m2, liefst groter, in de openbare ruimte, die óf beschilderd mag worden, of waarop een plaat gemonteerd mag worden om te beschilderen. Het moet publiek toegankelijk zijn, zodat het een ‘levend’ community art project kan worden, waar mensen hun verlies op kunnen delen (met krijt). Ook willen we (schuin)tegenover de muur een (coronaproof gemeente)bankje plaatsen, dus daar moet ruimte voor zijn. Het zou bij een park kunnen zijn, of juist een wat drukkere omgeving in het centrum, net wat er beschikbaar is en passend voelt. Het moet een plek worden die uitnodigt tot stilstaan en verbinding maken via het delen van rouw en verlies.”

Ideeën andere pitchers

Naast de pitchers van De Verliesmuur pitchten drie andere Utrechters in drie minuten hun idee voor de stad: de Utrecht re-use envelop en Green Book van Anne-Pim van oostveen om verspilling van papier tegen te gaan en Jitka Demoed met de buitengewone (picknick)kleden van Kleedkunst. Alle pitches werden met groot enthousiasme ontvangen door het aanwezige publiek.

Volgende Pitch Night

Awesome Utrecht #16 vindt plaats op dinsdag 17 november (locatie nog onbekend).
Interesse om pitchen? Aanmelden kan hier!*

*Je komt op de Engelstalige website van Awesome Foundation, maar mag je idee gewoon in het Nederlands indienen.

Zelf een awesome idee? Deel het met ons!
Wie weet nodigen we je uit om het
voor een groot publiek te komen presenteren.
[Indienen en pitchen mag ook in het Nederlands]

ik heb een awesome idee