Het Utrechts zonnestelsel is realiteit!

Neptunus

“Iedereen denkt te weten hoe ons zonnestelsel met de 8 planeten er ongeveer uitziet, maar wanneer je deze daadwerkelijk op schaal namaakt, blijkt de ruimte een stuk groter, leger en adembenemender te zijn en de aarde een stuk kleiner, eenzamer en daarmee belangrijker om te beschermen!” – Louk Röell

 

Ons eigen sterrenstelsel is zo gigantisch dat het eigenlijk onmogelijk te bevatten is. Louk Röell, onderwijzer en cultureel ondernemer, wilde daar verandering in brengen en ons zonnestelsel tastbaar maken. Een realistische tekening op een papier bleek onmogelijk, maar een zonnestelsel op schaal door de stad? Dat kan wel! En dus ging Louk aan de slag; hij schreef een plan, presenteerde zijn idee op Pitch Night #2 en won de grote prijs: 1000 euro contant om zijn idee te realiseren. En dat is gelukt!

 

Het verhaal van Louk

Aanvankelijk wilde Louk de zon op het centrum van de wetenschap, de Uithof, plaatsen. Maar na verder onderzoek ontdekte hij iets: hij bleek niet de eerste persoon in Utrecht met het idee ons zonnestelsel op schaal na te maken. Hij stuitte op eenzelfde plan dat in de jaren 90 werd bedacht maar, op een zon op het Domplein na, nooit werd uitgevoerd. Waarom de overige planeten in al de jaren nooit zijn geplaatst blijft een mysterie, maar Louk was vastberaden het plan te voltooien.

 

Louk tijdens Pitch Night #2
Louk tijdens Pitch Night #2

 

Het zonnestelsel op schaal door Utrecht

Met het prijzengeld in zijn broekzak stapte hij naar een smid die de planeten op schaal namaakte en samen met de inmiddels geroemde ambtenaar Fred Nuwenhuis stapte Louk in de stromende regen de fiets om te bepalen waar de planeten precies moesten komen. Na maanden hard werken is het zo ver: het zonnestelsel op schaal door Utrecht is af! De planeten zijn gemaakt op een schaal van één op één miljard, zowel in afstand als in grootte. Eén meter door Utrecht staat dus voor 1 miljoen kilometer door ons heelal. Een leuke extra: vanaf alle locaties is de Domtoren bijna altijd te zien en kun je dus een inschatting maken van de afstand van de planeet tot aan de zon.

 

De planetenroute

Wil je Louk’s planeten opzoeken? Dat kan! Het Utrechts zonnestelstel is namelijk helemaal af. Van het Domplein tot aan de StayOkay bij Bunnik zijn de planeten te vinden. Voor het eerste deel van de route hoef je zelfs de binnenstad niet uit. Voor de laatste vier planeten is het echter wel aan te raden de fiets te pakken, maar dat is het ook zeker waard; via de planeten kom je namelijk op een paar prachtige plekken! Bekijk hier de planetenroute in Google Maps.

 

De planetenroute
De planetenroute

 

De locaties van de planeten:

 • Mercurius (58 mln. km / 58 meter)
  Op 58 meter afstand van de zon op het Domplein, richting de Lange Nieuwstraat, vind je deze eerste planeet.
 • Venus (108 mln. km / 108 meter)
  Wanneer je nog iets verder de Lange Nieuwstraat inloopt kom je nog een aantal planeten tegen, waaronder Venus op 108 meter afstand van het Domplein.
 • Aarde (150 mln. km / 150 meter)
  Dan komen onze Aarde en de maan; twee piepkleine planeetjes.
 • Mars (228 mln. km / 228 meter)
  Mars is de laatste planeet op schaal die zich in de Lange Nieuwstraat bevindt, op 228 meter afstand van onze zon op schaal, om precies te zijn.
 • Jupiter (778 mln. km / 778 meter)
  Wie iets verder loopt kan Jupiter vinden op de Absterderbrug: de brug tussen de Nieuwegracht en de Maliesingel, nabij – heel toepasselijk – sterrenwacht Sonnenborgh.
 • Saturnus (1427 mln. km / 1427 meter)
  Ook Saturnus heeft een passende plek toegewezen gekregen namelijk in, jawel, Sterrenwijk! De smid is nog druk bezig met de ring die om de planeet hoort en dus is deze planeet als enige nog niet geplaatst. Je vind de planeet binnenkort langs de Oosterspoortlaan, dichtbij de kruising met de Venuslaan.
 • Uranus (2871 mln. km / 2871 meter)
  Als je vanaf Saturnus langs de Kromme Rijn blijft fietsen, fiets je op een gegeven moment onder Ring Utrecht door. Kijk daar vooral even omhoog: Unarnus hangt namelijk aan het viaduct!
 • Neptunus (4498 mln. km / 4498 meter)
  En dan de allerlaatste, met misschien wel het mooiste plekje van allemaal, Neptunus: op de grote kei voor de StayOkay Utrecht-Bunnik. En als je daar dan toch bent, kun je meteen je ruimtereis afsluiten met een welverdiend drankje op het terras!

Zelf een awesome idee? Deel het met ons!
Wie weet nodigen we je uit om het
voor een groot publiek te komen presenteren.
[Indienen en pitchen mag ook in het Nederlands]

ik heb een awesome idee